Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Föreläsning: Icke som en annan människa

13 november, 2019 @ 19:00 - 20:00

Föreläsning på Grenna Museum! 


Cecilia Riving gästar Grenna Museum för en spännande föreläsning där hon berättar om psykisk sjukdom i mötet mellan psykiatrin och lokalsamhället under 1800-talets andra hälft.
 
Cecilia Riving är forskare vid historiska institutionen, Lunds universitet. Hon disputerade 2008 på avhandlingen Icke som en annan människa. Psykisk sjukdom i mötet mellan psykiatrin och lokalsamhället under 1800-talets andra hälft. Efter disputationen har Riving bland annat arbetat som kulturredaktör, som tidskriftsredaktör och språkgranskare. Hon har också haft forskningstjänster vid historiska institutionen i Lund och fortsatt ägnat sig åt psykiatrihistoriska ämnen. 
I sin avhandling studerar Riving de uppfattningar om psykisk sjukdom som kom till uttryck dels i lokalsamhället och dels inom den vetenskapliga psykiatrin under 1800-talets andra hälft. Mötet mellan läkare och lekmän analyseras främst utifrån patientjournaler och intagningshandlingar från tre svenska hospital. Genom att studera föreställningar om psykisk avvikelse både i lokalsamhället och i den psykiatriska praktiken belyser avhandlingen hur sociala och medicinska tolkningsmodeller samspelade i bedömningen av hälsa och sjukdom, normalitet och abnormitet. Avhandlingen visar att mötet mellan lokalsamhället och psykiatrin var avgörande under den tid då den svenska psykiatrin etablerades som vetenskaplig disciplin. 
  
Varmt välkommen! 

Datum och tid: Onsdag 13 november kl. 19.00–20.00 
Plats: PolarQuest-salen, Grenna Museum 
För mer information: 036–10 38 90, andree@grennamuseum.se 

Fri entré

Plats: Grenna Museum Andréexpeditionen Polarcenter, Brahegatan 38-40, 563 22 Gränna, Sverige

Värd: Grenna Museum

Detaljer

Datum:
13 november, 2019
Tid:
19:00 - 20:00