...

Grenna Museum

Andréexpeditionen Polarcenter med världens bästa polarhistoria!

Grenna Museum – Andréexpeditionen Polarcenter är ett museum med särskild inriktning på polarhistoria med bland annat S A Andrées Polarexpedition. Därutöver har vi lokalhistoriska utställningar i Franckska gården, friluftsmuseum på Grännaberget och kvarnverksamhet i Röttle by.

Med utgångspunkt från föremålssamlingen efter S A Andrées Polarexpedition har vi skapat Polarcenter, en verksamhet som åskådliggör företrädesvis svensk polarhistoria. Under årens lopp har samlingarna vuxit till sannolikt Sveriges största polarhistoriska föremålssamling. Det mesta kretsar kring S A Andrée men i utställningarna finns också många andra expeditioner presenterade. Vi är särskilt stolta över att ha gett permanent utrymme för Den Svenska Sydpolarexpeditionen 1901 -1903, den första svenska expeditionen till Antarktis.

 

I Franckska gården, liksom på informationstavlor runt om i staden, berättas om stadens historia – en stad grundad av greve Per Brahe d.y. I Röttle by bedriver vi kvarnverksamhet sommartid och under samma årstid är friluftsmuseet på Grännaberget öppet.